10 alatki za vizuelizaciju podataka u 2024.

Napisao
Aleks Basara
Objavljeno
27.2.2024

Uvod

Alati za vizuelizaciju podataka su od suštinskog značaja za konvertovanje složenih podataka u primenjive uvide. Ovaj vodič istražuje 10 najboljih alata za 2024. godinu, nudeći detaljne uvide u njihove funkcionalnosti, prednosti i idealne slučajeve korišćenja kako bi pomogao profesionalcima u različitim industrijama da donesu informisane odluke.

Tableau

Tableau nastavlja da dominira svojim korisničkim interfejsom i snažnim analitičkim mogućnostima. Podržava ažuriranje podataka u realnom vremenu i interaktivne kontrolne table, što kompleksne skupove podataka čini razumljivim. Idealan za organizacije svih veličina, Tableau-ova mobilna podrška i ogromni resursi zajednice čine ga svestranim izborom za kolaborativno istraživanje podataka. 

Microsoft Power BI

Microsoft Power BI se integriše sa drugim Microsoft uslugama, nudeći kohezivno analitičko iskustvo. Veoma je dostupan početnicima, sa funkcijom prevlačenja i otpuštanja i unapred izgrađenim šablonima. Power BI je posebno efikasan za preduzeća koja traže naprednu analitiku bez strme krive učenja, koristeći Azure za mogućnosti računarstva u oblaku.

Google Data Studio

Google Data Studio se izdvaja po svojoj kompatibilnosti sa Google-ovim paketom, uključujući Ads i Analytics. Nudi prilagodljive kontrolne table i jednostavne opcije deljenja, služeći timovima koji treba da sarađuju na izveštajima o podacima. Njegova snaga je u tome što pojednostavljuje proces izveštavanja, što ga čini omiljenim među trgovcima i malim preduzećima.

Qlik Sense

Qlik Sense nudi intuitivni pristup istraživanju podataka preko svog asocijativnog analitičkog mehanizma. Njegova samouslužna analitika podstiče nezavisnost korisnika, dok njegov prilagodljivi dizajn osigurava da vizuelizacije funkcionišu na svim uređajima. Qlik Sense je najbolji za organizacije koje daju prioritet detaljnom otkrivanju podataka i kolaborativnom donošenju odluka. 

Domo

Domo-ova platforma zasnovana na oblaku integriše podatke iz različitih izvora u kontrolnu tablu u realnom vremenu. Izdvaja se po svojoj skalabilnosti i lakoći korišćenja, nudeći paket alata za vizuelizaciju podataka, ETL i mašinsko učenje. Domo je idealan za srednja i velika preduzeća koja traže sveobuhvatno BI rešenje koje raste sa njihovim poslovanjem. 

Looker

Looker koristi LookML, svoj vlasnički jezik modeliranja, da bi obezbedio prilagodljiva iskustva u istraživanju podataka. Nudi napredne analitičke mogućnosti integrisane u Google Cloud, naglašavajući istraživanje podataka zasnovano na webu. Looker je savršen za korisnike koji zahtevaju detaljne, prilagođene izveštaje u okviru Google ekosistema.

SAS Visual Analytics 

SAS Visual Analytics nudi naprednu analitiku sa fokusom na statističku strogost. Njegov vizuelni interfejs omogućava korisnicima da identifikuju obrasce i relacije u podacima bez velikog statističkog znanja. Ova alatka je zgodna za industrije koje se bave složenim skupovima podataka, kao što su zdravstvo, finansije i vlada.

Sisense

Sisense se ističe u obradi velikih količina podataka i integraciji AI radi poboljšanja analitike. Dizajniran je za skalabilnost, podržava velike skupove podataka sa minimalnim uticajem na performanse. Sa svojim korisnički prilagođenim interfejsom, Sisense odgovara preduzećima u potrazi za naprednim, skalabilnim analitičkim mogućnostima bez zahtevanja obimnih IT resursa.

Zoho Analytics 

Zoho Analytics je pristupačan, ali moćan alat koji nudi detaljne uvide sa jednostavnim podešavanjem. Obezbeđuje analitiku zasnovanu na veštačkoj inteligenciji, opsežne opcije prilagođavanja i funkcije za saradnju unutar platforme prilagođene korisnicima. Mala i srednja preduzeća smatraće Zoho Analytics posebno privlačnim zbog ravnoteže između funkcionalnosti i pristupačnosti.

Splunk

Splunk analizira mašinski generisane podatke, nudeći moćan uvid u IT operacije i bezbednost. Njegove mogućnosti praćenja u realnom vremenu i pretraživih evidencija čine ga nezamenljivim za rešavanje problema i otkrivanje pretnji. Splunk je alat za IT i bezbednosne profesionalce koji treba da upravljaju složenim sistemima i štite digitalna sredstva. 

Zaključak

Pejzaž alata za vizuelizaciju podataka u 2024. godini je raznolik, sa opcijama koje zadovoljavaju različite potrebe, od osnovnog izveštavanja do složene analize podataka. Bilo da ste deo malog tima ili velike korporacije, izbor pravog alata zahteva razumevanje vaših podataka, razmera vaših projekata i određenih uvida koje tražite. Koristeći jedinstvene prednosti ovih alata, profesionalci mogu da otključaju pun potencijal svojih podataka za pokretanje donošenja odluka i inovacija. 

Kako moћemo da vam pomognemo?

Naši stručnjaci su željni da saznaju nešto o vašim jedinstvenim potrebama i izazovima, a uvereni smo da vam možemo pomoći da otključate nove mogućnosti za inovacije i rast.

Povezane objave

RAG u chatbotovima: Revolucija korisničkog servisa

Integracija RAG-a u chatbotove revolucionarizuje pejzaž korisničkog servisa.

Kako data analitika oblikuje prediktivno modeliranje

Data analitika se pojavila kao kamen temeljac strateškog donošenja odluka širom industrije. U svojoj srži, data analitika podrazumeva sistematsku kompjutersku analizu podataka ili statistike, omogućavajući organizacijama da otkriju akcione uvide iz ogromnih skupova podataka.

5 tipova analitike podataka Pogon donošenje odluka

Analitika podataka se pojavila kao kamen temeljac informisanog donošenja odluka.