Sveobuhvatan vodič za alate za testiranje bezbednosti

Napisao
Aleks Basara
Objavljeno
12.1.2024

Uvod

Kada je u pitanju zaštita web i mobilnih aplikacija, alati za testiranje bezbednosti su neophodni za svako preduzeće. Ovi moćni alati za testiranje bezbednosti, takođe poznati kao AppSec alati, dizajnirani su da identifikuju i ublaže ranjivosti, smanje rizik i obezbede da aplikacije ostanu bezbedne od sajber napada. Bez njih, vaše aplikacije bi lako mogle da postanu izložene raznim pretnjama, zbog čega je od vitalnog značaja imati potpuni pristup bezbednosti aplikacija. Na ovom blogu ćemo razgovarati o različitim vrstama dostupnih alata za testiranje bezbednosti, objasniti kako se koriste i navešćemo najbolje prakse za njihovo korišćenje za zaštitu vaših aplikacija. Takođe ćemo pružiti korisne savete za primenu svakog bezbednosnog alata za testiranje kako bi vaše aplikacije bile bezbedne. Bez obzira da li ste preduzeće ili programer, ovaj sveobuhvatni vodič za alate za testiranje bezbednosti će vam pomoći da odbranite svoje aplikacije i da ih zaštitite.

Šta je bezbednost aplikacije (AppSec)

Bezbednost aplikacije, često skraćeno AppSec, odnosi se na prakse i procedure koje se koriste za zaštitu softverskih aplikacija od pretnji koje žele da iskoriste bezbednosne propuste u aplikaciji. Cilj bezbednosti aplikacija je da identifikuje, popravi i spreči bezbednosne propuste.

Zašto je bezbednost aplikacije važna?

  1. Povećanje sajber pretnji: Kako tehnologija evoluira i postaje sofisticiranija, rastu i sajber pretnje. Hakeri stalno razvijaju nove metode za iskorištavanje ranjivosti u softverskim aplikacijama. Stoga, bez odgovarajuće bezbednosti aplikacija, sistemi su ostavljeni otvorenim za razne pretnje.
  2. Zaštita osetljivih podataka: Većina aplikacija rukuje osetljivim korisničkim podacima, kao što su lične identifikacione informacije, brojevi kreditnih kartica i poverljivi poslovni podaci. Ako je aplikacija ugrožena zbog nedostatka odgovarajuće bezbednosti, ovi podaci mogu biti ukradeni i zloupotrebljeni, što može dovesti do značajne finansijske i reputacijske štete.
  3. Regulatorna usaglašenost: Brojne industrije imaju propise koji zahtevaju određeni nivo bezbednosti podataka kako bi se zaštitile osetljive lične ili finansijske informacije. Primeri uključuju Opštu uredbu o zaštiti podataka (GDPR) u Evropskoj uniji, Zakon o prenosivosti i odgovornosti zdravstvenog osiguranja (HIPAA) u Sjedinjenim Državama za zdravstvene podatke i Standard bezbednosti podataka industrije platnih kartica (PCI DSS) za podatke o kreditnim karticama. Nepoštovanje zakona može rezultirati znatnim novčanim kaznama i kaznama.
  4. Poverenje i reputacija: Kupci veruju preduzećima sa svojim podacima i očekuju da ih štite. Ako preduzeće pretrpi kršenje podataka zbog nesigurnih aplikacija, to može ozbiljno da naruši njegovu reputaciju, što dovodi do gubitka klijenata i prihoda.
  5. Troškovi kršenja podataka: finansijske implikacije povrede podataka mogu biti značajne. Ovi troškovi mogu uključivati ne samo trenutni finansijski gubitak od krađe, već i troškove sanacije, regulatorne kazne, potencijalne tužbe i izgubljene poslove zbog oštećenja reputacije.
  6. Kontinuitet poslovanja: Mnoga preduzeća se u velikoj meri oslanjaju na svoje aplikacije za svakodnevne operacije. Ako je aplikacija ugrožena, to može dovesti do značajnog zastoja, ometanja poslovanja i do finansijskih gubitaka.

Najbolji alati za testiranje bezbednosti

Statičko testiranje bezbednosti aplikacija (SAST)

Ovo podrazumeva i "testiranje bele kutije", što podrazumeva procenu izvornog koda aplikacije, bajt koda ili binarnog koda za bezbednosne ranjivosti. Obično se izvodi rano u životnom ciklusu razvoja.

Dinamičko testiranje bezbednosti aplikacija (DAST)

Takođe poznato kao "testiranje crne kutije", ovo podrazumeva testiranje aplikacije dok radi kako bi se pronašle ranjivosti koje bi napadač mogao da iskoristi.

Interaktivno testiranje bezbednosti aplikacija (IAST)

Ovo kombinuje elemente SAST-a i DAST-a instrumentacijom aplikacije za praćenje tokova podataka i identifikaciju ranjivosti tokom redovne upotrebe ili automatizovanog testiranja.

Poređenja SAST-a, DAST-a i IAST-a

Statičko testiranje bezbednosti aplikacija (SAST), dinamičko testiranje bezbednosti aplikacija (DAST) i interaktivno testiranje bezbednosti aplikacija (IAST) su metode koje se koriste za identifikaciju ranjivosti u softverskim aplikacijama. Međutim, svaka od njih ima svoje prednosti i mane i koriste se u različitim fazama životnog ciklusa razvoja softvera

Sprovođenje testa bezbednosti

Šta treba uzeti u obzir pre bezbednosnog testiranja

Pre nego što pokrenete bezbednosno testiranje, ključno je razumeti obim vaših sredstava, potencijalne pretnje sa kojima se suočavate i regulatorne zahteve kojih vaša organizacija mora da se pridržava. Takođe bi trebalo da imate jasne polise bezbednosne i standarde i da izaberete odgovarajuće alate i tehnike za svoje potrebe. Pored toga, uverite se da vaš tim ima neophodne veštine za sprovođenje ovih testova i tumačenje rezultata. Na kraju, napravite raspored testiranja i pripremite plan reagovanja na incidente kada se otkriju ranjivosti.

Životni ciklus bezbednog razvoja softvera (SSDLC)

Životni ciklus bezbednog razvoja softvera (SSDLC) je frejmvork koji integriše bezbednosna razmatranja u svaku fazu razvoja softvera. Dizajniran je da identifikuje i reši bezbednosne probleme što je ranije moguće, čime se smanjuju troškovi i uticaj njihovog kasnijeg rešavanja. SSDLC uključuje faze kao što su prikupljanje zahteva, dizajn, kodiranje, testiranje i održavanje, sa bezbednosnim pregledima i aktivnostima testiranja ugrađenim u sve.

Resursi za bezbednosno testiranje

Postoje brojni resursi dostupni za testiranje bezbednosti, u rasponu od open-source alata do profesionalnih usluga. Među njima su alatke za statično i dinamičko testiranje bezbednosti aplikacija (SAST i DAST) , alatke za testiranje penetracije, skeneri ranjivosti i sistemi za upravljanje bezbednosnim incidentima i događajima (SIEM). Pored toga, na raspolaganju su mnoge online zajednice, forumi i kursevi obuke koji pružaju smernice i najbolje prakse za testiranje bezbednosti.

Najbolje prakse SAST-a

Statičko testiranje bezbednosti aplikacija (SAST) uključuje analizu izvornog koda da bi se identifikovale bezbednosne ranjivosti. Neke najbolje prakse za SAST uključuju njegovu integraciju u ranoj fazi životnog ciklusa razvoja, konfigurisanje da odgovara tehnološkom steku vaše aplikacije i obuku programera da tumače nalaze i deluju na osnovu njih. Takođe je važno da redovno ažurirate svoje SAST alate kako biste bili sigurni da mogu da otkriju najnovije ranjivosti

Identifikovanje slabosti

Proces identifikovanja slabosti podrazumeva korišćenje različitih tehnika bezbednosnog testiranja za otkrivanje potencijalnih ranjivosti u aplikacijama. Ovo uključuje sprovođenje SAST-a i DAST-a, obavljanje pregleda koda i pokretanje testova penetracije. Od ključne je važnosti analizirati i kod aplikacije i njeno ponašanje tokom izvršavanja, jer različite vrste ranjivosti mogu biti vidljive u različitim fazama.

Određivanje prioriteta ranjivosti

Jednom kada se identifikuju ranjivosti, važno je da im se odredi prioritet na osnovu njihove ozbiljnosti, osetljivosti ugroženih sredstava i potencijalnog uticaja eksploatacije. Sistemi za ocenjivanje rizika kao što je zajednički sistem bodovanja ranjivosti (Common Vulnerability Scoring System, CVSS) mogu pomoći u tome. Određivanje prioriteta osigurava da se prvo otklone najozbiljnije ranjivosti.

Generisanje izveštaja o testiranju

Izveštaji o testiranju pružaju detaljan zapis procesa bezbednosnog testiranja i njegovih rezultata. Ovi izveštaji treba da sadrže informacije o sprovedenim testovima, identifikovanim ranjivostima, njihovoj ozbiljnosti i preporučenim koracima za sanaciju. Izveštaji o testiranju služe kao dragoceno sredstvo za komunikaciju o bezbednosnim pitanjima unutar organizacije i za praćenje napretka tokom vremena.

Najbolje prakse DAST-a

Dinamičko testiranje bezbednosti aplikacija (Dynamic Application Security Testing, DAST) uključuje testiranje ranjivosti pokrenute aplikacije. Najbolje prakse DAST-a uključuju integraciju DAST-a u vaš pipeline za kontinuiranu integraciju i implementaciju (CI/CD), konfigurisanje na osnovu arhitekture vaše aplikacije i korelaciju njegovih rezultata sa rezultatima drugih tehnika testiranja bezbednosti radi poboljšanja tačnosti.

Pronalaženje otvorenih portova

Otvoreni portovi mogu predstavljati bezbednosni rizik, jer mogu dozvoliti neovlašćeni pristup vašim sistemima. Alatke kao što su skeneri portova mogu da se koriste za identifikaciju otvorenih portova na mreži, a ove informacije se zatim mogu koristiti za pooštravanje pravila zaštitnog zida i drugih bezbednosnih kontrola.

Procena bezbednosnog rizika

Procena bezbednosnog rizika uključuje procenu potencijalnog uticaja i verovatnoće različitih bezbednosnih pretnji. Ovo uključuje razmatranje kolikosu ozbiljne ranjivosti u vašim aplikacijama, vrednosti sredstava koja su u opasnosti, mogućnosti i namere potencijalnih napadača, kao i efikasnost vaših postojećih bezbednosnih kontrola.

Prednosti i mane DAST-a

DAST je moćan alat za identifikovanje ranjivosti u pokrenutim aplikacijama, jer može da otkrije probleme koji postaju očigledni tek tokom izvršavanja. Takođe je koristan jer ne zahteva pristup izvornom kodu. Međutim, DAST takođe ima neka ograničenja. Ne može da otkrije probleme u izvornom kodu koji nisu izraženi u ponašanju izvršavanja i može da bude sporiji i intenzivniji od SAST-a. Takođe je moguće da DAST propusti ranjivosti ako ne istraži u potpunosti funkcionalnost aplikacije.

Najbolje prakse IAST-a

Interaktivno testiranje bezbednosti aplikacija (Interactive Application Security Testing, IAST) kombinuje elemente i SAST-a i DAST-a. Radi tako što instrumentira kod aplikacije i posmatra njeno ponašanje tokom testiranja. Najbolje prakse IAST-a uključuju njegovo integrisanje u vaše automatizovane aktivnosti testiranja, konfigurisanje da se fokusira na oblasti aplikacije koje najverovatnije sadrže ranjivosti i korišćenje da bi se programerima pružile povratne informacije u realnom vremenu.

Kreiranje pravila skeniranja

Pravila skeniranja su kriterijumi koje alati za sigurnosno skeniranje koriste da identifikuju potencijalne ranjivosti. Kreiranje efikasnih pravila skeniranja zahteva duboko razumevanje tipova ranjivosti koje se mogu pojaviti u vašem tehnološkom steku i pojava obrazaca koji ukazuju na njihovo prisustvo. Redovno ažuriranje pravila skeniranja je takođe važno, jer se nove vrste ranjivosti stalno otkrivaju.

Pokretanje sveobuhvatnog skeniranja

Sveobuhvatno skeniranje uključuje korišćenje različitih tehnika testiranja bezbednosti kako bi se detaljno ispitale ranjivosti vaših aplikacija. Ovo uključuje SAST, DAST, IAST i moguće ručno testiranje penetracije. Da biste bili sigurni da je vaše skeniranje sveobuhvatno, trebalo bi da se uverite da pokriva sve delove vaše aplikacije, uključujući manje očigledne kao što su API-ji i komponente treće strane.

Nadgledanje otkrivenih ranjivosti

Kada se otkriju ranjivosti, važno je pratiti ih dok se ne otklone. Ovo uključuje praćenje njihovog statusa, ponovnu procenu njihove ozbiljnosti ako nove informacije postanu dostupne i obezbeđivanje da se aktivnosti sanacije sprovode blagovremeno. Automatizovani alati mogu biti korisni za upravljanje ovim procesom.

Rezultati bezbednosnog testa

Rezultati bezbednosnog testa pružaju vredne informacije o stanju bezbednosti vaše aplikacije. Treba ih pažljivo analizirati da biste razumeli njihove implikacije i planirali svoje aktivnosti sanacije. Takođe je važno preneti ove rezultate svim relevantnim zainteresovanim stranama, uključujući programere, menadžment i službenike za usklađenost.

Pregled izveštaja o bezbednosnim testovima

Pregled izveštaja o bezbednosnim testovima je ključni korak u razumevanju bezbednosnog položaja vaše aplikacije. Ove izveštaje treba da pregledaju različite zainteresovane strane, uključujući stručnjake za bezbednost, programere i menadžment. Proces pregleda bi trebalo da identifikuje sve neophodne promene u vašim bezbednosnim praksama i obavesti vašu strategiju sanacije.

Rešavanje bezbednosnih nedostataka

Rešavanje bezbednosnih nedostataka podrazumeva razvoj i primenu plana za otklanjanje identifikovanih ranjivosti. Ovo može uključivati zakrpe softvera, promenu konfiguracije, modifikovanje koda ili čak redizajn određenih delova vaše aplikacije. Od ključne je važnosti dati prioritet ovim aktivnostima na osnovu ozbiljnosti i potencijalnog uticaja svake ranjivosti i proveriti da li su ispravke bile efikasne.

Strategije sanacije

Strategije sanacije ne uključuju samo popravljanje identifikovanih ranjivosti, već i poboljšanje vaših bezbednosnih procesa kako biste sprečili da se slični problemi pojave u budućnosti. Ovo može uključivati pružanje dodatne obuke za programere, čvršću integraciju bezbednosnog testiranja u vaš razvojni proces ili ulaganje u bolje bezbednosne alate. Takođe je važno da učite iz svakog bezbednosnog incidenta i da koristite ove lekcije da stalno poboljšavate svoj bezbednosni položaj.

Dokumentacija o testiranju bezbednosti

Dokumentovanje vaših bezbednosnih testova je ključno za razumevanje bezbednosnog položaja vaše aplikacije i za komunikaciju sa zainteresovanim stranama. Ova dokumentacija treba da sadrži detalje o obimu testova, korišćenim tehnikama, svim otkrivenim ranjivostima i koracima preduzetim za njihovo rešavanje.

Čuvanje rezultata testa bezbednim

Rezultati vaših bezbednosnih testova mogu biti osetljivi, jer mogu uključivati detalje o ranjivostima u vašim aplikacijama. Zbog toga je važno da ovi rezultati budu sigurni. Ovo bi moglo da podrazumeva šifrovanje rezultata, ograničavanje pristupa njima i obezbeđivanje da su uskladišteni na bezbednoj lokaciji.

Dokumentacija o rezultatima testa

Rezultati testa treba da budu jasno dokumentovani i lako razumljivi. Trebalo bi da sadrže detalje o otkrivenim ranjivostima, njihovoj ozbiljnosti, njihovom potencijalnom uticaju i koracima potrebnim za njihovo rešavanje. Ova dokumentacija se može koristiti za informisanje o aktivnostima sanacije, za demonstraciju usklađenosti sa bezbednosnim zahtevima i za pružanje dokaza o vašim bezbednosnim naporima u slučaju revizije ili bezbednosnog incidenta.

Prednosti dokumentovanja testova

Dokumentovanje vaših bezbednosnih testova ima nekoliko prednosti. Obezbeđuje evidenciju vaših bezbednosnih aktivnosti, pomaže vam da razumete bezbednosni položaj vaše aplikacije, omogućava vam da pokažete usklađenost sa bezbednosnim zahtevima i olakšava komunikaciju o bezbednosnim pitanjima sa zainteresovanim stranama.

Kontinuirano bezbednosno testiranje

Kontinuirano bezbednosno testiranje podrazumeva redovno testiranje vaših aplikacija na ranjivosti, umesto da to radite samo u određenim tačkama razvojnog ciklusa. Ovaj pristup vam pomaže da otkrijete ranjivosti rano, kada ih je lakše popraviti, i osigurava da vaše bezbednosne postavke prate promene u vašim aplikacijama.

Automatizacija bezbednosnih testova

Automatizacija može značajno poboljšati vaše napore u testiranju bezbednosti. Može povećati brzinu i doslednost vaših testova, omogućiti vam češće testiranje i osloboditi vaš bezbednosni tim da se fokusira na aktivnosti veće vrednosti. Automatizovani bezbednosni testovi se mogu integrisati u vaš cevovod za kontinuiranu integraciju i implementaciju (continuous integration/continuous deployment, CI/CD) kako bi se osiguralo da je testiranje bezbednosti rutinski deo vašeg razvojnog procesa.

Ograničenja automatizacije

Iako automatizacija ima mnoge prednosti, ona takođe ima neka ograničenja. Automatizovani alati ne mogu u potpunosti da zamene ljudsko rasuđivanje i stručnost, mogu da generišu lažne pozitivne ili negativne rezultate i mogu samo da testiraju vrste ranjivosti za koje su programirani da otkriju. Zbog toga je važno dopuniti automatizovano testiranje ručnim pregledom i testiranjem.

Prednosti automatizovanog testiranja

Automatizacija vašeg bezbednosnog testiranja ima nekoliko prednosti. Može povećati brzinu i doslednost vaših testova, smanjiti rizik od ljudske greške, osloboditi vaš bezbednosni tim da se fokusira na složenije zadatke i omogućiti vam češće i temeljnije testiranje.

Uobičajene bezbednosne greške

Uobičajene bezbednosne greške uključuju propuštanje redovnog ažuriranja softvera, zanemarivanje testiranja svih delova aplikacije, neuspeh u brzom popravljanju poznatih ranjivosti i neobučenost programera u praksi bezbednog kodiranja. Izbegavanje ovih grešaka može značajno poboljšati bezbednost vaše aplikacije.

Nepotrebno izlaganje riziku

Do nepotrebnog izlaganja riziku dolazi kada je aplikacija ranjiva na pretnje koje su se mogle izbeći odgovarajućim bezbednosnim praksama. To može uključivati ranjivosti zbog zastarelog softvera, slabe konfiguracije, nesigurne prakse kodiranja ili neprimenjivanja najboljih praksi bezbednosnog testiranja.

Zanemarivanje bezbednosnog testiranja

Zanemarivanje bezbednosnog testiranja može dovesti do ozbiljnih posledica, uključujući kršenje bezbednosti podataka, regulatorne kazne, gubitak poverenja kupaca i narušavanje reputacije vaše organizacije. Stoga bi bezbednosno testiranje trebalo da bude ključni deo procesa razvoja vašeg softvera.

Greške u izvršavanju testa

Greške u izvršavanju testa mogu dovesti do propuštanja ranjivosti ili do lažnih pozitivnih rezultata čime se gubi vreme i resursi. Da biste izbegli ove greške, važno je da koristite pouzdane alate za testiranje, da temeljno obučite svoj bezbednosni tim i da redovno pregledate i ažurirate svoje procedure testiranja.

Završne misli

Održavanje alata za testiranje bezbednosti

Održavanje alata za testiranje bezbednosti je ključno za efikasno testiranje bezbednosti aplikacija. Alati kao što je Micro Focus Fortify pružaju sveobuhvatna bezbednosna rešenja aplikacija koja obuhvataju SCA (analizu sastava softvera, Software Composition Analysis), SAST (statičko testiranje bezbednosti aplikacija, Static Application Security Testing) i DAST (dinamičko testiranje bezbednosti aplikacija, Dynamic Application Security Testing) i stalno se ažuriraju kako bi pokrili najnovije ranjivosti i podržali nove programske jezike ili verzije1. Na primer, tim za istraživanje softverske bezbednosti kompanije Fortify redovno ažurira svoje pakete pravila za bezbedno kodiranje, koji pokreće njegov statički analizator koda i WebInspect-ove alate. Ova ažuriranja uključuju podršku za različite jezike kao što su Go, Python, ECMAScript, Vue 2, iOS SDK, Salesforce Apex, Visualforce i Google Dataflow sa Java Apache Beam-om. Ako ostanu ažurirani, ovi alati mogu efikasno da otkriju najnovije bezbednosne propuste2.

Održavanje koraka sa bezbednosnim ažuriranjima 

Održavanje koraka sa bezbednosnim ažuriranjima je od suštinskog značaja za održavanje efikasnosti vaših alata i procesa za bezbednosno testiranje. Redovna ažuriranja od strane istraživačkih timova za bezbednost softvera, kao što je Fortify, pružaju najnovije informacije o ranjivostima na različitim jezicima i tehnologijama, omogućavajući alatima da efikasno otkrivaju i umanjuju bezbednose probleme.

Uticaj bezbednosnog testiranja

Bezbednosno testiranje ima značajan uticaj na proces razvoja softvera organizacije, njen ukupni bezbednosni položaj i kvalitet softverskih proizvoda koje objavljuje. Neki ključni aspekti koje treba uzeti u obzir su:

  1. Identifikacija ranjivosti: Alati za bezbednosno testiranje, kao što je Fortify od Micro Focusa, pomažu u identifikovanju ranjivosti u bazi koda. Fortify platforma nudi holističku, inkluzivnu i ekstenzibilnu bezbednosnu platformu aplikacije koja će voditi vaše bezbednosno putovanjeaplikacije 1. On obezbeđuje statički analizator koda (SAST) za pronalaženje ranjivosti u kodu pre pokretanja i dinamički analizator (DAST) koji testira aplikacije u radnom stanju i simulira napade kako bi identifikovaoranjivosti 1.
  2. Široka jezička podrška: Fortify podržava brojne programske jezike. Nedavna ažuriranja njihovog alata uključuju podršku za GoLang, Python, ECMAScript, Vue 2, iOS SDK, Salesforce Apex i Visualforce, Google Dataflow sa Java Apache Beam i .NET 7. Ovo omogućava organizacijama da obezbede svoju bazu kodova na različitim tehnološkim stekovima2.
  3. Smanjenje ranjivosti: Bezbednosno testiranje može značajno da smanji broj ranjivosti koje dospevaju u proizvodnju. Prema podacima BrightSec-a, organizacije koje koriste DAST orijentisan na razvojne programere, zabeležile su smanjenje sa 86% na 50% u procentu organizacija koje svesno guraju ranjive aplikacije i API-je u proizvodnju. Takođe je značajno smanjeno vreme za otklanjanje ranjivosti i povećan broj otkrivenih ranjivosti u CI ili ranije3.
  4. Ušteda troškova: Identifikovanjem i rešavanjem ranjivosti ranije u životnom ciklusu razvoja softvera, bezbednosno testiranje može dovesti do značajnih ušteda troškova. Cena otklanjanja ranjivosti raste što se kasnije otkriju u procesu razvoja, tako da rano otkrivanje ovih problema može uštedeti i vreme i novac.
  5. Poboljšana saradnja: Alati poput dijagrama toka mogu da generišu automatizovane testove munjevitom brzinom, ciljajući pokrivenost u sprintu i podstičući blisku saradnju između SDET-ova, testera, programera i dizajnera4.
  6. Usklađenost: Bezbednosno testiranje takođe može pomoći da se obezbedi usklađenost sa industrijskim propisima i standardima, što može biti od presudnog značaja za preduzeća koja posluju u određenim sektorima (kao što su zdravstvo ili finansije) ili u regionima sa strogim zakonima o zaštiti podataka.

Iako su prednosti bezbednosnog testiranja jasne, takođe je važno napomenuti da to može biti složen proces koji zahteva velike resurse, koji zahteva kvalifikovane stručnjake i kulturološki pomak ka uključivanju bezbednosnih razmatranja u sve aspekte razvoja softvera. 

Zaključak

U svetu razvoja softvera, bezbednosno testiranje je postalo nužan proces, ne samo za obezbeđivanje integriteta i bezbednosti aplikacija, već i za održavanje uglednog poslovnog imidža. S obzirom na rastuće pretnje u sajber okruženju, ulaganje u pouzdane alate za testiranje bezbednosti može doneti značajne koristi svakoj organizaciji.

Rezime alata za testiranje bezbednosti

Među mnoštvom dostupnih alata za testiranje bezbednosti, Micro Focus Fortify se ističe svojim sveobuhvatnim paketom rešenja za testiranje bezbednosti, pružajući mogućnosti i za statičko testiranje bezbednosti aplikacija (SAST) i za dinamičko testiranje bezbednosti aplikacija (DAST). Fortify podržava širok spektar programskih jezika i okvira, što ga čini raznovrsnim izborom za različite tehnološke stekove.

Drugi alati, kao što je DAST, orijentisan na razvojne programere, takođe nude značajne prednosti, uključujući brže otklanjanje ranjivosti i smanjenje ranjivosti koje se svesno nameću.

Prednosti testiranja bezbednosti aplikacija

Testiranje bezbednosti aplikacija može doneti brojne prednosti, uključujući:

  1. Identifikacija i sanacija ranjivosti pre nego što stignu do proizvodnje.
  2. Usaglašenost sa propisima industrije i standardima zaštite podataka.
  3. Uštede troškova otkrivanjem i ispravljanjem ranjivosti na početku životnog ciklusa razvoja.
  4. Poboljšana saradnja između različitih uloga u procesu razvoja softvera.
  5. Poboljšan ukupni bezbednosni položaj i poslovna reputacija.

Ključne tačke ovog vodiča

  1. Bezbednosno testiranje je sastavni deo životnog ciklusa razvoja softvera, sa alatima koji pružaju sveobuhvatnu podršku za širok spektar programskih jezika i okvira.
  2. Primena bezbednosnog testiranja može značajno da smanji broj ranjivosti koje dospeju u proizvodnju, poboljša vreme sanacije i poveća procenat ranjivosti otkrivenih ranije u procesu.
  3. Iako testiranje bezbednosti zahteva ulaganje u resurse i profesionalnu ekspertizu, prednosti u smislu smanjenja rizika, usklađenosti, uštede troškova i poboljšanog kvaliteta softvera čine ga vrednom investicijom za većinu organizacija.
  4. Dok pejzaž sajber pretnji nastavlja da se razvija, značaj bezbednosnih testiranja u razvoju softvera će nastaviti da raste. Ulaganje u robusne alate i prakse testiranja bezbednosti je važan korak u zaštiti vašeg softvera i vašeg poslovanja.

Povezane objave

RAG u chatbotovima: Revolucija korisničkog servisa

Integracija RAG-a u chatbotove revolucionarizuje pejzaž korisničkog servisa.

Kako data analitika oblikuje prediktivno modeliranje

Data analitika se pojavila kao kamen temeljac strateškog donošenja odluka širom industrije. U svojoj srži, data analitika podrazumeva sistematsku kompjutersku analizu podataka ili statistike, omogućavajući organizacijama da otkriju akcione uvide iz ogromnih skupova podataka.

5 tipova analitike podataka Pogon donošenje odluka

Analitika podataka se pojavila kao kamen temeljac informisanog donošenja odluka.