Kako kvantifikovati kvalitet podataka?

Napisao
Aleks Basara
Objavljeno
10.3.2024

Uvod

U eri u kojoj podaci pokreću odluke, kvalitet tih podataka postaje najvažniji. Kvalitet podataka nije samo posedovanje čistih podataka; radi se o tome da se osigura da podaci budu tačni, potpuni, dosledni i pravovremeni. Međutim, kvantifikovanje kvaliteta podataka može izgledati kao zastrašujuć zadatak. Uz pravi pristup i metriku, organizacije mogu da izmere i poboljšaju kvalitet svojih podataka, obezbeđujući da se odluke zasnivaju na pouzdanim informacijama. Ovaj post se bavi nijansama kvantifikovanja kvaliteta podataka, nudeći uvide i strategije koje se mogu primeniti.

Razumevanje kvaliteta podataka

Kvalitet podataka se odnosi na uslove podataka na osnovu tačnosti, potpunosti, doslednosti, pravovremenosti i pouzdanosti. Visokokvalitetni podaci moraju biti:

  • Tačni: Oslobođeni grešaka i netačnosti.
  • Potpuni: Prisutne su sve vrednosti i segmenti podataka.
  • Dosledni: Uniformnost u svim izvorima podataka.
  • Pravovremeni: Dostupni kada je potrebno i relevantni za trenutni kontekst.
  • Pouzdani: Dostojni poverenja i izvedeni iz verodostojnih izvora.

Kvantifikovanje ovih dimenzija omogućava organizacijama da procene upotrebljivost i pouzdanost svojih podataka za donošenje odluka, postavljanje strategija i poboljšanje operacija.

Metrika za merenje kvaliteta podataka

Preciznost

Tačnost podataka je najvažnija; odnosi se na to koliko podaci blisko odražavaju vrednosti u stvarnom svetu koje bi trebalo da predstavljaju. Tačnost se može kvantifikovati izračunavanjem stope greške koja podrazumeva poređenje stavki podataka sa proverenim izvorom i određivanje procenta ispravnih zapisa.

Potpunost

Potpunost meri da li su svi potrebni podaci prisutni. Ovo se može kvantifikovati identifikovanjem nedostajućih vrednosti ili zapisa i izračunavanjem procenta kompletnih skupova podataka.

Doslednost

Doslednost obezbeđuje da podaci u različitim izvorima ili bazama podataka ostanu jednoobrazni i bez kontradiktornosti. To je od ključnog značaja za održavanje integriteta podataka u analizi i donošenju odluka. Organizacije mogu da kvantifikuju doslednost merenjem broja nedoslednosti pronađenih prilikom poređenja sličnih podataka iz različitih izvora, izraženih u procentima ili stopi.

Pravovremenost

Pravovremenost meri koliko su podaci aktuelni i ažurni. U okruženjima koja se brzo menjaju, vrednost podataka vremenom može da se smanji, što pravovremenost čini kritičnom dimenzijom kvaliteta. Ovo se može kvantifikovati procenom starosti podataka (vreme od poslednjeg ažuriranja) u odnosu na unapred definisane pragove za svežinu podataka, u zavisnosti od slučaja upotrebe ili poslovnih zahteva. 

Jedinstvenost

Jedinstvenost se odnosi na odsustvo nepotrebnih duplikata unutar podataka. Visoki nivoi dupliranih zapisa mogu da ukažu na loše prakse upravljanja podacima i utiču na tačnost analize podataka. Duplirana stopa zapisa, izračunata identifikovanjem i prebrojavanjem dupliranih stavki kao procenta ukupnog skupa podataka, kvantifikuje jedinstvenost. 

Validnost 

Validnost se odnosi na to koliko su podaci u skladu sa specifičnom sintaksom (format, tip, opseg) definisanom modelom podataka ili poslovnim pravilima. Validnost se može kvantifikovati proverom unosa podataka u odnosu na unapred definisane obrasce ili propise i izračunavanjem procenta podataka koji se pridržavaju ovih kriterijuma. 

Alati i tehnike za kvantifikovanje kvaliteta podataka 

Kvantifikovanje kvaliteta podataka zahteva spoj alata i tehnika prilagođenih dimenzijama kvaliteta izmerenih podataka.

  • Automatizovani alati za kvalitet podataka: Nekoliko softverskih rešenja dizajnirano je za automatizaciju merenja kvaliteta podataka. Ovi alati obično nude funkcije za profilisanje podataka, ocenjivanje kvaliteta, otkrivanje anomalija i čišćenje. Oni mogu automatski da izračunaju metriku za tačnost, potpunost, doslednost, pravovremenost, jedinstvenost i validnost na osnovu unapred definisanih pravila.
  • Statističke metode i metode mašinskog učenja: Napredne statističke analize i modeli mašinskog učenja mogu da identifikuju obrasce, anomalije ili nedoslednosti u podacima koji možda nisu vidljivi tradicionalnim metodama. Na primer, algoritmi za grupisanje mogu da otkriju duplikate ili izuzetke, dok prediktivni modeli mogu da procene verovatnoću da su podaci tačni na osnovu istorijskih trendova.
  • Profilisanje podataka: Profilisanje podataka podrazumeva pregledanje izvornih podataka radi razumevanje njihove strukture, sadržaja i relacija. Pomaže da se problemi identifikuju tačno, potpuno i jedinstveno. Organizacije mogu da generišu metriku koja kvantifikuje ove dimenzije kvaliteta podataka putem profilisanja podataka.

Implementacija okvira za merenje kvaliteta podataka 

Uspostavljanje okvira za merenje kvaliteta podataka je od suštinskog značaja za organizacije da bi kontinuirano pratile i poboljšavale kvalitet podataka. Sledeći koraci mogu voditi ovaj proces:

  1. Definišite metriku kvaliteta podataka: Na osnovu dimenzija kvaliteta podataka relevantnih za organizaciju, definišite specifične, merljive metrike za svaku dimenziju. 
  2. Podesite KPI za kvalitet podataka: Uspostavite ključne indikatore učinka (KPI) koji se odnose na kvalitet podataka u skladu sa poslovnim ciljevima. Ovi KPI će dlužiti kao odrednice za procenu kvaliteta podataka tokom vremena. 
  3. Redovno praćenje i izveštavanje: Implementirati sistem za kontinuirano praćenje metrika kvaliteta podataka i KPI. Ovaj sistem bi trebalo da omogući redovno izveštavanje o statusu kvaliteta podataka zainteresovanim stranama, ističući oblasti poboljšanja i uspeha. 

Slučajevi upotrebe 

Slučaj upotrebe 1: Firma za finansijske usluge povećava tačnost podataka 

Vodeća firma za finansijske usluge suočila se sa izazovima sa tačnošću svojih podataka o korisnicima, što je uticalo na procese odobravanja kredita i na zadovoljstvo kupaca. U roku od godinu dana firma je smanjila stopu grešaka sa 5% na 0,5% primenom okvira za merenje kvaliteta podataka da bi se poboljšala tačnost podataka. Ovo poboljšanje je kvantifikovano kroz redovne revizije i poređenja sa proverenim izvorima podataka, što je dovelo do bržeg vremena obrade kredita i poboljšanog poverenja kupaca. 

Slučaj upotrebe 2: Maloprodajni lanac poboljšava upravljanje zalihama

Nacionalnom maloprodajnom lancu bila je potrebna doslednost u podacima o zalihama na više lokacija. Upotrebom automatizovanih alata za kvalitet podataka za merenje i poboljšanje doslednosti i potpunosti podataka o zalihama, lanac je postigao smanjenje neslaganja za 95 odsto. To je kvantifikovano praćenjem nedoslednosti na mesečnom nivou i sprovođenjem ciljanih napora za čišćenje podataka kako bi se otklonili osnovni uzroci. 

Ovi primeri ilustruju opipljive prednosti kvantifikovanja kvaliteta podataka u različitim industrijama, pokazujući kako organizacije mogu da iskoriste metriku kvaliteta podataka da pokrenu poboljšanje poslovanja. 

Zaključak

Kvantifikovanje kvaliteta podataka nije samo tehnička potreba; to je strateški imperativ za organizacije koje nameravaju da napreduju u pejzažu vođenom podacima. Razumevanjem i primenom pravih metrika, alata i okvira, preduzeća mogu da obezbede da njihovi podaci budu tačni, potpuni, dosledni, pravovremeni, jedinstveni i validni. Dok je putovanje do visokog kvaliteta podataka u toku, prednosti – od poboljšanog donošenja odluka do poboljšanog zadovoljstva korisnika – vredne su truda. 

Kako moћemo da vam pomognemo?

Naši stručnjaci su željni da saznaju nešto o vašim jedinstvenim potrebama i izazovima, a uvereni smo da vam možemo pomoći da otključate nove mogućnosti za inovacije i rast.

Povezane objave

RAG u chatbotovima: Revolucija korisničkog servisa

Integracija RAG-a u chatbotove revolucionarizuje pejzaž korisničkog servisa.

Kako data analitika oblikuje prediktivno modeliranje

Data analitika se pojavila kao kamen temeljac strateškog donošenja odluka širom industrije. U svojoj srži, data analitika podrazumeva sistematsku kompjutersku analizu podataka ili statistike, omogućavajući organizacijama da otkriju akcione uvide iz ogromnih skupova podataka.

5 tipova analitike podataka Pogon donošenje odluka

Analitika podataka se pojavila kao kamen temeljac informisanog donošenja odluka.