Vodič "korak po korak": migriranje i pravljenje rezervne rezervne e-e rezervne vrednosti vaših podataka iz Google Analitike u GA4

Napisao
Aleks Basara
Objavljeno
27.2.2024

Dok ulazimo u eru Google Analytics 4 (GA4), zajednica digitalne analitike je na ključnoj raskrsnici. Sa odustajanjem od licitiranja Universal Analytics na standardnim sajtovima 1. jula 2023. godine, akcenat na očuvanju podataka nikada nije bio izraženiji. 

Ovaj seizmički zaokret zahteva proaktivan pristup arhivivanju analitičkih podataka, obezbeđujući njihovu pristupačnost čak i kada API za izveštavanje dostigne svoj zalazak 1. jula 2024. godine.

Ovaj vodič je napravljen tako da vas vodi kroz zamršenost čuvanja vaših neprocenjivih podataka, nudeći sveobuhvatno uputstvo za preuzimanje analitike, suočavanje sa usputnim preprekama i upotrebu najefikasnijih alatki za pravljenje rezervnih kopija podataka Google Analytics-a u čitavom spektru depoa.spremišta.

Prelazak na Google Analytics 4 nije samo puka nadogradnja; to je fundamentalni zaokret u načinu praćenja i analiziranja interakcija posetilaca. Dok napredne funkcije GA4 obećavaju bogatije, iznijansiranije razumevanje ponašanja korisnika, migracioni put iz Universal Analytics-a prepun je kritičnih zadatka očuvanja podataka iz istorije. 

Rizik od gubitka godina nagomilanih uvida je veliki, ali ne bojte se. Ovaj članak govori o nekoliko strategija koje služe za osiguranje bezbednog prolaska vaših podataka kroz proces migracije. 

Od tehnika direktnog prenosa podataka do sofisticiranih metodologija spajanja u GA4, istražićemo dostupne puteve za održavanje kontinuiteta i integriteta istorije vaših podataka.

Ukrcavanje na ovo migraciono putovanje zahteva više od tehničkog znanja; zahteva stratešku dalekovidost kako bi se stare paradigme podataka neprimetno spojile sa novim, osiguravajući da nijedan uvid ne ostane iza vas. 

Bez obzira da li nameravate da napravite rezervnu kopiju podataka Google Analitike u bazi podataka, integrišete se sa BigQuery-jem ili se prilagodite Snowflake-u, ovaj vodič služi kao vaš svetionik. 

Ovaj vodič je vaš pratilac u tome da ova tranzicija bude što glatkija i bez gubitaka, naoružava vas znanjem da iskoristite pun potencijal GA4 dok čuvate nasleđe vaših podataka.

Razumevanje razlika između Google Analitike i GA4

Kad zaronimo u svet Google Analytics 4 (GA4), ključno je shvatiti temeljne razlike između GA4 i njegovog prethodnika, Universal Analytics (UA). 

GA4 uvodi korisnički centričniji pristup praćenju i analizi podataka, udaljavajući se od prikupljanja podataka zasnovanih na sesiji do modela vođenog događajem. Ova smena omogućava detaljnije i iznijansiranije razumevanje interakcija korisnika na web sajtu ili aplikaciji. 

Ključne karakteristike GA4 uključuju poboljšane mogućnosti mašinskog učenja, prediktivnu analitiku i praćenje preko platforme, omogućavajući sveobuhvatniji prikaz putovanja korisnika preko uređaja i platformi.

Uticaj migracije iz UA na GA4 na analizu podataka i izveštavanje je značajan. Jedna od najzahtevnijih promena je način na koji su podaci strukturirani i predstavljeni u izveštajima. 

GA4-jev fleksibilan model zasnovan na događajima omogućava dublju i prilagodljiviju analizu, ali takođe znači da poznate metrike i dimenzije iz UA možda neće direktno prevesti na GA4. 

Na primer, "Stopa posete jedne stranice" (Bounce Rate) u UA je zamenjena "Stopom angažovanja" (Engagement Rate) u GA4, što odražava novi fokus platforme na angažovanje korisnika, a ne na posete jednoj stranici. Ova tranzicija zahteva od analitičara da prilagode svoje prakse izveštavanja i razviju nove KPI indikatore usklađene sa GA4 modelom podataka.

Pored toga, GA4 integracija sa Googleovim naprednim algoritmima mašinskog učenja nudi prediktivne uvide, kao što su potencijalni prihodi od određenih segmenata klijenata, i automatski identifikuje trendove i anomalije u podacima. 

Ova poboljšanja imaju za cilj da opreme preduzeća predviđanjem potreba korisnika i optimizacijom njihovih strategija u skladu sa tim. Međutim, iskorišćavanje ovih naprednih funkcija zahteva solidno razumevanje novog interfejsa i mogućnosti GA4. 

Prelazeći na GA4, organizacije moraju da ulože vreme u obuku i eksperimentisanje kako bi u potpunosti iskoristile poboljšanu analitičku moć platforme za informisano donošenje odluka.

Tabela koja prikazuje ključne razlike između Google-ovog UA i GA4.

Lista za proveru pre migracije na GA4

Pre nego što krenete na migraciono putovanje od Universal Analytics do Google Analytics 4 (GA4), ključno je da imate temeljnu kontrolnu listu. 

Ovaj pripremni korak nije samo obezbeđivanje besprekorne tranzicije; radi se o čuvanju integriteta i kontinuiteta vaših vrednih analitičkih podataka. 

Prvi korak u ovom procesu je da se uverite da je vaš nalog pripremljen i spreman za GA4. 

Korak 1. Proverite da li imate neophodan administrativni pristup kako postojećem Google Analytics nalogu tako i Google nalogu povezanom sa njim

Takođe je savršeno vreme da se upoznate sa GA4 interfejsom i njegovim novim karakteristikama, jer ćete tako smanjiti vreme učenja posle migracije.

Drugi korak. Napravite sveobuhvatan inventar vašeg trenutnog podešavanja Google Analitike. 

Ova revizija bi trebalo da sadrži detaljnu listu svih ciljeva, događaja, prilagođenih dimenzija, metrike i filtera koje ste vremenom podesili. 

Razumevanje strukture i konfiguracije postojećeg podešavanja je od vitalnog značaja zato što GA4 funkcioniše pod drugim modelom podataka i sistemom praćenja zasnovanom na događajima. 

Ovaj korak će vam pomoći da identifikujete elemente koji se mogu direktno kopirati u GA4, koji treba da se rekonfigurišu i koji možda više nisu relevantni. Dokumentovanje ovih detalja poslužiće kao plan za ponovnu izgradnju vašeg analitičkog okvira u novoj sredini.

Korak 3. Upoznajte se sa zahtevima za pristup i dozvolama potrebnim za GA4

Za razliku od svog prethodnika, GA4 uvodi nove uloge i funkcije upravljanja pristupom koje nude detaljniju kontrolu nad tim ko može da pregleda, uređuje i upravlja podacima. 

Obezbeđivanje da članovi vašeg tima imaju odgovarajuće nivoe pristupa ne samo da olakšava nesmetan prelaz, već se poravnava i sa najboljim praksama za bezbednost i upravljanje podacima. 

Dovršavanjem ovih koraka ne pripremate se samo za promenu platforme; postavljate temelje za robustniju strategiju analitike koja je otporna na budućnost. 

1. korak: Podešavanje svojstava GA4

Upuštanje u prelazak na Google Analytics 4 (GA4) počinje ključnim korakom postavljanja novog GA4 svojstva

Ovo ne zamenjuje postojeće Universal Analytics svojstvo, već se pokreće paralelno, što vam omogućava da istovremeno prikupljate podatke u oba formata. 

  • Da biste počeli, dođite do admin oblasti Google Analytics i izaberite nalog na koji želite da dodate svojstvo GA4. 
  • Kliknite na dugme "Create Property" , unesite detalje za novo svojstvo GA4 i pratite odzive. Google će vas voditi kroz proces podešavanja, uključujući opciju povezivanja vašeg novog GA4 svojstva sa postojećim svojstvom Universal Analytics radi lakšeg poređenja podataka.

Kada kreirate svojstvo GA4, konfigurisanje osnovnih postavki je sledeći ključni korak za obezbeđivanje preciznog prikupljanja podataka i izveštavanja. Počnite od:

  • Podešavanja toka podataka za prikupljanje podataka sa web sajta, iOS aplikacije ili Android aplikacije. U interfejsu GA4 krećite se do opcije "Administrator > Data Streams" i odaberite odgovarajuću platformu. Za web sajtove, dodajte URL adresu svog sajta i naziv strima, a zatim sledite uputstva da biste dodali GA4 kod za praćenje na vaš web sajt.
  • Konfigurišite željene postavke podataka, kao što su vremenska zona, valuta i period zadržavanja podataka, kako bi se uskladili sa potrebama izveštavanja. Ove postavke možete pronaći u okviru "Admin > Property Settings" u svojstvu GA4.
  • Uspostavite postavke prikupljanja podataka korisnika i događaja da bi se obezbedila usklađenost sa propisima o privatnosti podataka. To podrazumeva odlučivanje o prikupljanju podataka u svrhu oglašavanja i aktiviranje ili deaktiviranje Google signala.

Metodički podešavanjem vašeg GA4 svojstva i finim podešavanjem osnovnih konfiguracija, postavljate čvrste temelje za besprekornu tranziciju i efikasnu analizu podataka u novom Google Analytics okruženju. 

Zapamtite, ova početna instalacija je samo polazna tačka; kako se bolje upoznajete sa funkcijama GA4, možete dodatno da prilagodite i poboljšate svoje svojstvo tako da odgovara vašim specifičnim analitičkim zahtevima.

Identifikovanje osnovnih podataka za pravljenje rezervne kopije

Značajan aspekt ovog zadatka je da se otkrije za koje tačno podatke treba praviti rezervnu kopiju. 

Ovo zahteva da neko ko dobro poznaje web sajt ispita trenutnu analitičku konfiguraciju i izveštaje u okviru Google Analytics Property and Views.

  • Izvršite pregled opcije "Properties and Views" da biste utvrdili koje su od suštinskog značaja za pravljenje rezervnih kopija, izostavljajući sve probne verzije ili zastarele prikaze.
  • Proverite smernice za zadržavanje podataka tako što ćete se naći u programu Admin > Tracking Info > Data Retention u Google Analitici. Ovaj odeljak vam omogućava da podesite trajanje za koje Google Analytics čuva podatke o korisniku i događaju pre nego što se automatski pročiste. Svi ostali podaci ostaju uskladišteni za celu istoriju vašeg web sajta.
  • Sastavite i pregledajte sve izveštaje koje donosioci odluka aktivno koriste za razumevanje opsega analiza. 

Sastavite i pregledajte sve izveštaje po:

  • Pristupanje aktuelnim izveštajima u Universal Analytics interfejsu putem Customization > Custom Reports.
  • Prikupljanje dodatnih izveštaja koje donosioci odluka možda koriste izvan standardnog web interfejsa.
  • Pregledajte prilagođene definicije tako što ćete otići na "Admin > Property > Custom Definitions" da biste proverili da li ima prilagođenih dimenzija i metrika. Identifikujte njihovu svrhu i tabele ili izveštaje na koje se odnose.
  • Ispitajte odeljak "Ciljevi" u okviru Admin > View > Goals da biste odlučili koji ciljevi su ključni za pravljenje rezervne kopije.
  • Pogledajte odeljak "Događaji" u odeljku Reports > Events > Overview da biste katalogizovali događaje. Angažujte se sa donosiocima odluka da biste shvatili pristup označavanja događaja i zahteve za generisanje validnog izveštaja o događajima.
  • Proverite da li su izveštaji o demografiji i interesovanjima podešeni tako što ćete otići naReports > Audience > Demographics > Overview. Utvrdite da li su ovi prikazi konfigurisani za snimanje izveštaja o publici i interesovanjima.
  • Istražite segmente tako što ćete ići na Admin > View > Segments. Posavetujte se sa donosiocima odluka da biste videli da li se neki segmenti primenjuju na njihove izveštaje.
  • Razgovarajte sa zainteresovanim stranama o obimu podataka iz istorije koje žele da sačuvaju, bilo da je u pitanju poslednji redizajn web sajta ili cela istorija.
  • Razmislite o nivou detalja koji se očekuju u rezervnoj kopiji. Da li treba ograničiti na podatke predstavljene u trenutnim kontrolnim tablama i izveštajima ili postoji potreba za sveobuhvatnijim podacima?

Pre nego što nastavite sa pravljenjem rezervne kopije podataka, od vitalnog je značaja da se uskladite sa zainteresovanim stranama oko njihovih očekivanja. Shvatite da li je pravljenje rezervne kopije informacija prikazanih na postojećim kontrolnim tablama i izveštajima dovoljno ili je poželjan detaljniji pristup. 

Načini preuzimanja podataka iz Google Analitike

Google Analytics obezbeđuje nekoliko metoda za osnovne naloge za preuzimanje podataka:

  • Generišitepreuzimanja u CSV, Google Sheets, Excel ili PDF formatima direktno iz odeljka Izveštaji u okviru Google Analytics web aplikacije.
  • Prenesite podatke na BigQuery, opciju koja je ekskluzivno dostupna pretplatnicima Analytics 360.
  • Koristite Google Analytics Reporting API V4 za izvoz podataka u baze podataka, BigQuery i različite formate datoteka.

Preuzimanje podataka kao listova, CSV ili Excel datoteka putem GA Web App Izveštaja

Ovakav pristup, iako zahteva više uključenosti, neosporno je najdirektniji. 

U okviru web platforme Google Analytics jednostavno odaberite svoj prikaz, izaberite izveštaj iz grafikona, tabele ili prilagođenog izveštaja i pritisnite dugme "Izvezi". 

Tada ćete imati opciju da sačuvate podatke u jednom od četiri formata – PDF, Google Sheets, Excel ili CSV.

Snimak ekrana funkcije GA za izvoz analitike.

Integracija BigQuery podataka

Za one koji su vešti sa API-jevima i željni da zarone u analizu podataka velikih razmera, skladištenje u oblaku predstavlja put ka otključavanju ekspanzivnih skupova podataka radi dubljeg uvida. 

Google BigQuery se izdvaja za mnoge korisnike zbog svoje besprekorne kompatibilnosti sa drugim ključnim Google servisima kao što su Google Ads, Looker Studio i Google Sheets.

Korisnici Google Analytics 360 imaju prednost direktnog strimovanja svojih podataka u BigQuery, zahvaljujući ugrađenoj vezi između ovih platformi. 

Kada se podesi nalog za naplatu na Google Cloud platformi i vaš projekat je pokrenut, u roku od jednog dana, dobijate pristup i trenutnim i prošlim podacima 13 meseci unazad (ili do 10 milijardi pogodaka) od trenutka integracije.

Ova postavka omogućava Google Analytics 360 korisnicima da skupe podatke u razmaku do 31 mesec pre prestanka prikupljanja podataka iz UA. 

Ranim pokretanjem ovog BigQuery izvoza utire se put za sveobuhvatniju analizu bogatu podacima, bezbedno smeštenu na Google-ovoj infrastrukturi. 

Za one koji nisu na poslovnom planu Analytics 360, alternativne usluge trećih strana mogle bi da olakšaju povezivanje GA sa BigQuery-jem, mada bez retrospektivnog pristupa podacima koji dolaze sa matičnom integracijom.

Korišćenje Google Analytics Reporting API V4 za arhiviranje podataka

Naš treći i poslednji metod podrazumeva priključivanje na mogućnosti Google Analytics Core Reporting API V4

Digitalni pejzaž je već naseljen mnoštvom alata koji se integrišu sa ovim API-jem, eliminišući potrebu za daljim razvojem posle 2023. Umesto da resurse posvetite prilagođenom kodiranju, odlučivanje za pouzdanu aplikaciju može uštedeti značajno vreme i trud.

Međutim, važno je napomenuti da nisu svi alati koji koriste API isto napravljeni, a samo nekolicina odabranih poseduje duboko razumevanje kako samog API-ja, tako i Universal Analytics strukture podataka.

Uzmite u obzir, na primer, da, iako možda nećete naići na uzorkovanje podataka u dnevnim, nedeljnim ili mesečnim izveštajima, uzorkovanje može da se pojavi na nivou istorije za skupove podataka koji premašuju 500.000 sesija

API za izveštavanje nudi prednost pristupa sveobuhvatnim podacima u svim vašim svojstvima i prikazima, što vam daje slobodu da tačno navedete koje podatke vaš upit treba da preuzme, uključujući sve neophodne metapodatke kako biste se uverili da je vaša arhiva Google analitike temeljna i delotvorna. 

Dizajniranje efikasnih upita za arhiviranje podataka Google analitike

Prilikom arhiviranja podataka u pripremi za migraciju, upuštanje u više detalja od onoga što je obično potrebno za redovno pravljenje rezervnih kopija izveštaja je od ključnog značaja. 

Kada API postane nedostupan, nestaje mogućnost da dodate dodatne tabele ili preuzmete određene prilagođene dimenzije povezane sa vašim CRM-om. 

Ovaj trenutak je ključan za predviđanje budućih potreba i krojenje vaših upita tako da ispunjavaju te zahteve.

Ključna razmatranja za strategiju pravljenja rezervne kopije uključuju:

  • Arhivirajte standardne tabele izveštaja kojima se može pristupiti putem Universal Analytics web interfejsa.
  • Pregledajte i dokumentujte postojeće izveštaje unutar svoje organizacije, obraćajući pažnju na elemente kao što su segmenti i filteri koji se koriste u ovim izveštajima.
  • Obezbedite sveobuhvatnu rezervnu kopiju ispravnih prikaza; ako ste u nedoumici, pohranite ih sve da pokrijete sve baze.
  • Snimite bitne metapodatke za svaki red tabele, kao što su ID naloga, ID prikaza i indikatori za "uzorkovani" podaci i "(ostalo)" kategorije, pored svih segmenata ili filtera uključenih u generisanje izveštaja. Ovi metapodaci su od vitalnog značaja za korisnost vaših rezervnih podataka.
  • Strukturirajte upite da biste dali manje od 500.000 sesija za zaobilazne probleme sa uzorkovanja podataka.
  • Kada se bavite prilagođenim dimenzijama i događajima, izradite upite pedantno da biste izbegli propuštanje podataka, što može zahtevati više upita za temeljno pokrivanje.

Dok brojni alati nude Google Analytics povezivanje, mali broj njih je prilagođen posebno za sveobuhvatne rezervne kopije podataka ili vađenje podataka velikih razmera, što često rezultira delimičnim ili nerecionalnim skupovima podataka. 

Uobičajene zamke i kako ih izbeći tokom migracije iz Google Analytics u GA4

Migracija iz Universal Analytics (UA) u Google Analytics 4 (GA4) može biti prepuna izazova koji mogu dovesti do neslaganja sa podacima ako se pažljivo ne upravlja. 

Jedno od čestih problema je razlika u modelima podataka između UA i GA4, što može rezultirati različitim izveštajima o podacima čak i kada se pogledaju iste metrike. Da biste rešili ove neusklađenosti, od vitalnog je značaja da razumete suštinske razlike u načinu na koji svaka platforma prati i izveštava o podacima. 

Vođenje paralelnog praćenja pokretanjem i UA i GA4 istovremeno može pomoći u identifikovanju i pomirenju ovih razlika, obezbeđujući nesmetanu tranziciju. Pored toga, korišćenje GA4 Setup Assistant može da pomogne u mapiranju ekvivalentnih konfiguracija, pomažući da se premosti jaz između dva sistema.

Obezbeđivanje kontinuiteta u izveštavanju tokom tranzicije je još jedan kritičan aspekt uspešne migracije. 

Kako se modeli podataka i mogućnosti izveštavanja između UA i GA4 značajno razlikuju, kreiranje dokumenta mapiranja koji opisuje kako se svaki UA izveštaj prevodi u GA4 može biti neverovatno korisno. 

Ovaj dokument bi trebalo da detaljno opisuje koje metrike i dimenzije se koriste u UA i njihove ekvivalente u GA4, ako su dostupne. 

Takođe je dobra praksa da počnete rano da kreirate GA4 izveštaje kako biste se upoznali sa novim interfejsom i mogućnostima, osiguravajući da se izveštavanje nastavi nesmetano posle migracije.

Izbegavanje gubitka podataka je od najvećeg značaja tokom procesa migracije. 

Pre početka tranzicije trebalo bi da bude napravljen sveobuhvatan plan pravljenja rezervne kopije koji obuhvata sve podatke iz istorije, prilagođene izveštaje i konfiguracije. Ovo osigurava da se kritični podaci ne izgube u prekidaču. 

Pored toga, podešavanje tokova podataka u GA4 mnogo pre konačne tranzicije omogućava akumulaciju podataka i obezbeđuje sigurnosnu mrežu ukoliko dođe do bilo kakvog gubitka podataka tokom migracije. 

Redovne provere i provere valjanosti u odnosu na originalne podatke iz UA obezbeđuju da podešavanje GA4 tačno hvata neophodne informacije, minimizirajući rizik od gubitka podataka. Očekujući ove uobičajene zamke i sprovodeći strategije za suprotstavljanje njima, organizacije mogu da obezbede nesmetanu i efektivnu migraciju u GA4.

Zaključak

Kao zaključak, migracija sa Google Analytics na GA4 je ključni pomak koji ne samo da poboljšava vaše mogućnosti analitike podataka već i priprema vašu organizaciju za budućnost web analitike. 

Ovaj vodič "korak po korak" ima za cilj da vas vodi kroz složenost pravljenja rezervnih kopija i nesmetanog prenosa podataka. 

Razumevanjem nijansi između dve platforme, pedantnim planiranjem migracije i uz svest o uobičajenim zamkama, možete osigurati nesmetanu tranziciju. 

Zapamtite, ključ uspešne migracije leži u detaljnoj pripremi, temeljnim strategijama pravljenja rezervnih kopija i kontinuiranom praćenju kako bi se prilagodili novom okruženju GA4.

Kako prihvatamo ovu promenu, od ključnog je značaja da iskoristimo napredne funkcije i poboljšano modeliranje podataka GA4. 

Tranzicija može delovati obeshrabrujuće, ali uz pažljivo planiranje i izvršenje, predstavlja priliku da poboljšate svoje analitičke prakse. 

Ostanite proaktivni, potražite jasnoću u vezi sa svim neizvesnostima i smatrajte ovu migraciju korakom ka korišćenju sofisticiranije analitike koja će pokretati informisano donošenje odluka i strateške uvide u vaše poslovanje u digitalnom dobu.

Partnerstvo sa nama za ekspertska brza inženjerska rešenja

Na ovom putovanju kroz zamršenost i značaj brzog inženjeringa, jasno je da je savladavanje ove veštine ključno za korišćenje AI u poslovanju. Kao eksperti u ovoj oblasti, posvećeni smo tome da vam pomognemo da iskoristite pun potencijal AI kroz prilagođena, brza inženjerska rešenja.

Kako moћemo da vam pomognemo?

Naši stručnjaci su željni da saznaju nešto o vašim jedinstvenim potrebama i izazovima, a uvereni smo da vam možemo pomoći da otključate nove mogućnosti za inovacije i rast.

Povezane objave

RAG u chatbotovima: Revolucija korisničkog servisa

Integracija RAG-a u chatbotove revolucionarizuje pejzaž korisničkog servisa.

Kako data analitika oblikuje prediktivno modeliranje

Data analitika se pojavila kao kamen temeljac strateškog donošenja odluka širom industrije. U svojoj srži, data analitika podrazumeva sistematsku kompjutersku analizu podataka ili statistike, omogućavajući organizacijama da otkriju akcione uvide iz ogromnih skupova podataka.

5 tipova analitike podataka Pogon donošenje odluka

Analitika podataka se pojavila kao kamen temeljac informisanog donošenja odluka.